Smetanovo nábřeží: Je milé, že pravice přebírá levicový program

přidáno: 19. 8. 2014 2:11, autor: čssd Praha   [ aktualizováno 1. 9. 2014 12:15 ]
Michal TobrmanSnahy o „zklidnění“ Smetanova nábřeží vnímám samozřejmě pozitivně, na druhou stranu jsou to pouze snahy – magistrát se už více než 20 let snaží, ale dopravní situace se v Praze zlepšuje pouze šnečím tempem. Především obyvatele centrálních městských částí, jako je naše Praha 2, trápí nadměrný hluk a zápach z aut z celé republiky. Kde jsou slibované pražské okruhy a jak je možné, že se staví déle, než některé egyptské pyramidy? Přitom stačí málo – dopravu účinně regulovat. Ať už by šlo o dobře vymyšlené parkovací zóny, mýtné pro vjezd do centra nebo podporu MHD, cyklistiky či car-sharing.

Doprava na Smetanovo nábřeží opravdu nepatří. Především situace u naší pýchy – Karlova mostu – je tristní. Pokud tedy bylo hlavním cílem akce „Nábřeží žije!“ upozornit na neschopnost magistrátu s tím něco udělat, pak se to jistě povedlo.

My, Pražané, si přejeme, aby město žilo, což dokazuje vysoká účast na akcích, jako je například festival světla Signal, Zažít město jinak nebo Burger Fest. Více takovýchto pravidelných akcí, více regulace dopravy, více oživení šedi veřejného prostoru. To vše jsou kroky, kterými by se Praha měla ubírat.

A proto se musí regulovat… Ať už je to doprava (jako v případě Smetanova nábřeží), hazard (jako v Praze 2) nebo kouření v restauracích (zbožné přání). Lpění na ideologii á la americká ultrakonzervativní Tea Party je scestné. Kdybychom vše nechali na neviditelné ruce trhu, nastane anarchie a chaos. Proto je také milé, že pravice přebírá levicový program. To levice vybojovala volební právo ženám, důchody nebo dostupné zdravotnictví a školství pro všechny. Na to bychom neměli zapomínat.