Rozhovor s volebním lídrem ČSSD na Praze 2

Jak hodnotíte opoziční práci ČSSD na Praze 2?

Nalijeme-li si čistého vína, pak musím konstatovat, že opoziční práce většiny našich současných zastupitelů je bohužel nedostatečná. Z tohoto důvodu také přichází výrazná změna v podobě nové kandidátky pro komunální volby plné nejen mladického elánu, ale i životních zkušeností.Přesto lze určitě ocenit některé naše zástupce v komisích a výborech, kteří se na každé schůzi snaží bojovat za levicový program včetně toho, aby politika městské části byla přínosná i pro ty, kteří v životě neměli tolik štěstí, nebo se dostali do svízelné situace.

Osobně jsem vždy překvapen, jak asociálně až na výjimky hlasují představitelé ostatních stran v majetkové komisi, kde naše voliče zastupuji. Například ani rodině se šesti dětmi v obtížné životní situaci nejsou ochotni odpustit penále z dluhu na nájmu v obecním bytě. Rodinu tak ženou do nekonečné exekuční spirály, na což nakonec doplatí především děti. Z toho je mi opravdu smutno.

Zaslouží si současná starostka Jana Černochová z ODS pochvalu? Měl by v čele Prahy 2 stát někdo jiný?

Nemohu chválit někoho, kdo posílá obyčejné lidi pod most. Podle mého názoru by v čele radnice měl být někdo, kdo minimálně vidí dál, než na špičku svého nosu a uvědomuje si vlastní zranitelnost. Protože jedině potom pochopí, že jediná správná politika je práce pro blaho celé společnosti. Pokud budeme v životě myslet jen na sebe a pár vyvolených, pak nám to stejně žádné štěstí nepřinese. Nastal čas, aby v čele radnici byl někdo, kdo upřednostní práci pro druhé před vlastní propagací.

Jak hodnotíte současnou koalici vedenou ODS na Praze 2?

Hodnotit současnou koalici nelze bez zmínění skutečnosti, že vedoucí strana je u kormidla už dvacet let, za které dokázala promarnit šanci na opravdovou kvalitativní proměnu naší městské části. Například megalomanské investice do jednoho parku – Havlíčkových sadů – připravily městskou kasu o značnou část úspor, které v současnosti zoufale chybí. Navíc správa majetku především obecních bytů je často v katastrofálním stavu a současné nastavení privatizace obecních bytů nahrává spíše spekulantům než většině dlouhodobých residentů.

Abych ale nebyl jen negativní, musím na současné koalici ocenit, že se podařilo trochu rozhýbat zdejší kulturní scénu, například na Novoměstské radnici. Také podpora akcí typu „Piána na ulicích“ je velice pozitivní. Moc se mi také líbí podpora komunitních projektů jako například komunitní zahrady. Toto bychom rádi podporovali i my v budoucích letech a rozvíjeli komunitní život občanů Prahy 2, abychom poznali své sousedy a byli hrdí na místo, kde společně trávíme většinu života.

Podařilo se sociální demokracii na Praze 2 něco prosadit?

Mezi konkrétní změny, které sociální demokraté prosadili, patří především nastavení pravidel sociálního bydlení. Bohužel stávající koalice tato pravidla změnila v neprospěch obyvatel Prahy 2. Dále bych určitě zmínil přestěhování základní školy z rušné Legerovy ulice do klidné lokality ve Vratislavově ulici pod Vyšehradem. Rozumím sice rodičům, že tento krok nebyl zdaleka komunikován, tak jak by si zasloužil, ale věřím, že zpětně jej nehodnotí negativně a naopak oceňují nejen novou lokalitu, ale především to, že se školu tímto způsobem podařilo zachránit a jejich děti se vzdělávají v méně rušné a čistší části Prahy 2.

Co se naopak nepodařilo?

Musím se opakovat, protože jako velkou chybu hodnotím výběr některých zastupitelů za naši stranu do minulého zastupitelstva. Někteří totiž zklamali. Jsem proto také rád, že naše strana dokázala na Praze 2 prodělat katarzi a změnit se. Na druhou stranu nesmím zapomenout na naši nejvýraznější zastupitelku – současnou ministryni Michaelu Marksovou, která se z našeho malého obvodu dokázala, podobně jako Jiří Dienstbier, dostat až do vrcholné politiky a zatím se jí daří velmi dobře. Je vidět, že opravdu dobří a pracovití politici se dokáží prosadit.

Co očekáváte od podzimních komunálních voleb?

Naše strana nabízí alternativu vůči stávající koalici, především proti ODS, která už na Praze 2 vládne dvacet let. Doba předražených parků a nevyužívaných prostor jako zahrada Ztracenka nebo Bastion již doufám skončila. Chceme lidem jako jediná relevantní levicová strana ukázat, že v Praze nemusí vládnout jen pravice, aby město i samotná městská část prosperovala a byla přívětivější pro své rezidenty. Vzorem jsou pro nás úspěšní starostové v Berlíně, Paříži nebo Vídni.