O využití výnosů z prodeje by se mělo začít debatovat, v úvahu připadá i participativní rozpočet

přidáno: 18. 9. 2014 6:08, autor: čssd Praha
O tom, na jaké účely se použijí výnosy z prodeje domů a bytů, budeme rozhodovat my všichni, občané Prahy 2. Vhozením hlasovacího lístku to ale nesmí skončit. Byl bych nesmírně rád, kdyby se obyvatelé dvojky aktivně zapojili právě do této důležité diskuse. Nesmí to dopadnout jako v minulosti, naopak by se mělo začít debatovat, dělat referenda, v úvahu připadá i participativní rozpočet.

Chtělo by to méně oslavných fotografi í v Novinách Prahy 2 a více komunikace s námi – voliči. Neměli bychom zapomínat na to, že zastupitelé nás zejména zastupují, ale právo podílet se na rozhodování nám vzít nesmí.

Praha 2 v uplynulých letech, především pod vládou jedné strany, utratila stovky milionů mimo jiné z výnosů z předchozí privatizace. V současnosti městská část tedy nemá dostatek fi nancí na investice. Kam peníze zmizely – a nejednalo se i o podezřele předražené projekty?

Ano, máme zahradu Ztracenka, máme i Bastion U Božích muk, ano, máme i zrekonstruovanou Grébovku. Je to krásné, ale nebylo cílem umlčet nás voliče těmito několika projekty, z nichž první dva prostory navštěvuje asi deset lidí za den? Nebylo možné udělat víc?

Domnívám se, že ano, mohli jsme mít všechny školy opravené do poslední cihly, revitalizované vnitrobloky a parky mohly dále vypadat jako parky a ne jako zámecké zahrady, kde se člověk nemůže ani posadit na trávník. A snad i to Karlovo náměstí už mohlo vypadat k světu.

Zanedbaných prostor máme u nás na dvojce stále dost, a i když se situace slimáčím tempem zlepšuje, přijde mi, že kvalita života stále není tam, kde by měla být. Abychom dokázali naplno využít potenciál Prahy 2, je nutné začít komunitně žít. Aby náš soused již nebyl bezejmenný občan, ale někdo, koho známe, koho pozdravíme a s kým můžeme společně řešit problémy v našem okolí. Zastavte se za mnou, bydlím v Italské…