Je opravdu efektivní současná správa obecního majetku?

přidáno: 2. 9. 2014 2:04, autor: čssd Praha   [ aktualizováno 2. 9. 2014 2:05 ]

Michal TobrmanNaše městská část získala a ještě získá prodejem části svého majetku pravděpodobně více než miliardu korun. Tyto finance samozřejmě nesmí být promrhány, což se podařilo minulému vedení radnice v případě rekonstrukce víceméně jen jednoho parku. Na druhou stranu nemá smysl nechat ležet ladem celou částku  na běžném účtu a každý rok tak o peníze přicházet. Z prodeje by měli mít užitek všichni občané Prahy 2.

Majetek městské části lze rozšířit o instituce, které Praha 2 dlouhodobě postrádá. Jedná se například o nedostačující přestárlé sportovní areály, o jejichž správu se nedostatečně starají místní sokolové. Nebo o zřízení míst na grilování v našich parcích, ale také o vytvoření zón, kde by rodiče, pokud si to budou přát, mohli nechat běhat svoje ratolesti bez rizika. Pro psy lze vytvořit agility hřiště, aby se mohli  vyřádit i oni.

A lze jít i dál - například dát do pořádku zanedbané vnitrobloky, minimálně na příkladu pilotních projektů financovaných obcí. Tady se ukrývá bájný poklad. Každý blok může mít svůj vlastní komunitní prostor. O tom všem by ale nemělo rozhodnout jen několik vyvolených, ale i my občané formou referend, participativního rozpočtu a dalších nástrojů přímé demokracie.

V případě bydlení je zapotřebí zásadním způsobem změnit pravidla sociálního bydlení, aby na dostupné bydlení dosáhlo více našich spoluobčanů, a to především seniorů a mladých rodin, které chtějí zůstat na Praze 2, ale současná bytová situace jim to neumožňuje. Naše obec má dostatek volných bytů, ale zcela nesmyslně je k tomuto účelu nevyužívá.

Velkou otázkou je, zda je opravdu efektivní současná správa obecního majetku a zda bychom ji neměli směřovat spíše pod samotnou obec a ne pod vyvolené správní firmy. Nakonec i horkou jehlou šitá pravidla prodeje obecních bytů, která schválila současná koalice, nejspíš nejsou pod tíhou několika pokut od ÚOHS úplně v pořádku a nabízí se otázka, zda není něco shnilého ve státě vinohradském?